Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Απάντηση Π. Δούκα σε Β. Πούτιν.

Επιστολή-απάντηση Π. Δούκα σε Β. Πούτιν.

Αναφερόμενος στον μύθο που συνοδεύει την πόλη της Σπάρτης, έκανε γνωστή την παράταση της καραντίνας σε ολόκληρη την επικράτεια της Ρωσίας ως τις 11 Μαΐου, ο Πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Για να αιτιολογήσει την απόφασή του αυτή ανέφερε ως παράδειγμα την αρχαία Σπάρτη όπου οι ηλικιωμένοι και ανήμποροι καθώς επίσης και τα άρρωστα παιδιά είχαν την τύχη του Καιάδα, τονίζοντας πως η νοοτροπία αυτή δεν ταιριάζει στο λαό των Ρώσων.

Συγκεκριμένα ανέφερε:«Λένε ότι στην αρχαία Σπάρτη, άρρωστα, ανάπηρα παιδιά πετάγονταν από την κορυφή του Ταϋγέτου. Σήμερα, ιστορικοί και αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτό είναι μόνο ένας θρύλος, ένας μύθος. Γνωρίζουμε όμως ότι η κοινωνία της Σπάρτης χτίστηκε πράγματι σε μια άκαμπτη τάξη. Ωστόσο, αυτό δεν βοήθησε» σημείωσε αρχικά και πρόσθεσε: «Μάλιστα, γίνεται αναφορά πως η φυλή των Σπαρτιατών εγκατέλειπε τους ηλικιωμένους, οι οποίοι αντιμετωπίζονταν σαν βάρος. Τα ίδια τους τα παιδιά τους άφηναν λίγο φαγητό και τους εγκατέλειπαν, αφήνοντάς τους να πεθάνουν και να φαγωθούν από άγρια ζώα. Υπάρχει ένας θρύλος ενός ηλικιωμένου που τον εγκατέλειψαν και εκείνος πίστευε και ήλπιζε πως οι γιοι του θα επέστρεφαν να τον πάρουν. Μπορείτε να φανταστείτε τους εαυτούς σας να κάνετε με τους γονείς μας, με τους παππούδες μας, κάτι τέτοιο; Δεν θα το πιστέψω ποτέ. Αυτό δεν είναι στο DNA μας. Επειδή μεγαλώσαμε από τους προγόνους μας με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Με τις αξίες της αμοιβαίας βοήθειας, της αλληλεγγύης, η Ρωσία έχει ζήσει χίλια χρόνια. Και σήμερα είναι ο κύριος πυλώνας της πολιτείας μας».
Η ομιλία του Ρώσου Προέδρου, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο προκάλεσε την αντίδραση του Δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα, όπου μέσα από μια αναλυτική επιστολή εξηγεί στον Βλαντιμιρ Πούτιν την αλήθεια για την πόλη της Σπάρτης, προσκαλώντας τον ταυτόχρονα να την επισκεφτεί και να θαυμάσει ιδίοις όμμασι την ομορφιά και την ιστορία της πόλης.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του κ. Δούκα στα ελληνικά & τα αγγλικά:

«Εξοχότατε,
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Αγαπητέ Vladimir
Ελπίζω αυτό το email να σας βρίσκει καλά!

Θα ήθελα να μου δώσετε την ευκαιρία να διευκρινίσω μερικά ζητήματα σχετικά με την Σπάρτη και να σας ζητήσω να αποδεχθείτε την πρόσκληση του Δήμου Σπάρτης, να επισκεφθείτε την σπουδαία πόλη μας, μαζί με τους φίλους και τους συνεργάτες σας, ως καλεσμένοι μας ώστε να απολαύσετε την φιλοξενία μας και να πάρετε μια γεύση από την ιστορία μας!

Η πόλη της Σπάρτης, ήταν δημοκρατία των πολιτών με ένα αρκετά προοδευτικό ‘συνδυαστικό’ σύνταγμα.
Και με τη λέξη συνδυαστικό εννοώ πως παρείχε δημοκρατικού τύπου ανέσεις, ασφάλεια και συμμετοχή στα κοινά από ανθρώπους όλων των κοινωνικών τάξεων.

Στην πραγματικότητα η Δυτική δημοκρατική πολιτική κληρονομιά μας, το Ρωμαϊκό και Αμερικάνικο σύνταγμα, αλλά και το πολιτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου με τη συνταγματική Μοναρχία, την Βουλή των Λόρδων, την Βουλή των κοινοτήτων και το άγραφο σύνταγμα, παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες με το άγραφο Σύνταγμα του Λυκούργου, που εφαρμοζόταν στην Σπάρτη το 830 π.Χ!
Στην Σπάρτη ήταν αξιοσημείωτη η φροντίδα προς τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Όλα τα παιδιά των Σπαρτιατών από την ηλικία των 7 ετών λάμβαναν την ίδια δημόσια εκπαίδευση ( βασικά μαθηματικά, γραμματική και διάβασμα, μουσική, χορό, γυμναστική και στρατιωτικές ασκήσεις) έτσι ώστε να ήταν έτοιμα να υπερασπιστούν την ελευθερία τους αλλά και την πόλη τους από κάθε μορφή τυραγνίας και από ξένους εισβολείς.

Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, η Σπάρτη φημιζόταν για τον σεβασμό της προς αυτούς.
Σύμφωνα με τον ιστορικό Πλούταρχο, όταν ένας ηλικιωμένος εισήλθε στο Στάδιο της Ολυμπίας, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων, δεν μπορούσε να βρει θέση. Τότε, όλοι οι νεαροί Σπαρτιάτες, σηκώθηκαν όρθιοι και πρόσφεραν στον ηλικιωμένο τη θέση τους ώστε να καθίσει. Τότε, όλοι οι υπόλοιποι θεατές, άρχισαν να επευφημούν τους Σπαρτιάτες και κάποιος αναφώνησε από το πλήθος: ‘όλοι γνωρίζαμε ποιο ήταν το σωστό και το ενάρετο να πράξουμε κι όμως μόνο οι Σπαρτιάτες το εφήρμοσαν’!
Κάτι παρόμοιο διαδραματίστηκε και στην πόλη της Αθήνας κατά τη διάρκεια των αγώνων «Παναθήναια », πάλι μόνο οι Σπαρτιάτες πρόσφεραν τις θέσεις τους. Και ξανά τους επεφήμησαν με κάποιον να σημειώνει: ‘Φαίνεται να γνωρίζουμε ποιο είναι το καλό, αλλά δεν το εφαρμόζουμε.’ ( Από το βιβλίο του Πλούταρχου, ‘Οι αξιοσημείωτοι λόγοι αγνώστων Σπαρτιατών’, επίσης αναφορές έχουν γίνει από τον Ηρόδοτο και τον Ξενοφών)Οι ηλικιωμένοι στην Σπάρτη, είχαν το δικαίωμα να επιπλήξουν κάθε νεαρό του οποίου η συμπεριφορά παρέκλινε, με οποιοδήποτε τρόπο.

Όμως το σημαντικότερο όλων, είναι πως το κυριότερο νομοθετικό όργανο της πόλης της Σπάρτης ήταν η Γερουσία, το Συμβούλιο των Ηλικιωμένων, όπου μπορούσαν να εκλεχθούν, από την λαϊκή συνέλευση, γερουσιαστές άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, οι οποίοι θα παρέμεναν στις θέσεις τους, ως το τέλος της ζωής τους.

Αναφορικά με τον Καιάδα, την αβυσσαλέα σπηλιά, όπου οι πρόγονοί μας λέγεται ότι έριχναν τα καχεκτικά και άρρωστα μωρά, τείνει να είναι ένας μύθος, καθώς δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία και την ρίψη των άρρωστων και παραμορφωμένων παιδιών εκεί. Πιθανότατα, ήταν το μέρος όπου κρατούσαν τους φυλακισμένους του Μεσσηνιακού Πολέμου ή τους πολύ σκληρούς εγκληματίες, προδότες κλπ.

Ακόμα και σήμερα κρατάμε αυτές τις αρχές καθώς υλοποιούμε το πρόγραμμα «Κανένας Σπαρτιάτης χωρίς φαγητό, καταφύγιο ή φάρμακα », παρέχοντας παράδοση κατ’ οίκον πρώτων αγαθών σε ηλικιωμένους που βρίσκονται σε ανάγκη καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατήσουμε τον αριθμό των νοσούντων από κορονοϊό στο μηδέν.

Εξοχότατε,
Η Σπάρτη στην πραγματικότητα, ήταν η πρώτη συνταγματική δημοκρατική πόλη.
Η πλήρης ισχύς της, βασίστηκε κυρίως:
1. Στη γενική συνέλευση των πολιτών της ( Την Απέλλα)
2. Στους πέντε έφορους ( επίτροπους) οι οποίοι ήταν εκλεγμένοι από τους πολίτες της Σπάρτης και τους εκπροσωπούσαν. Η διάρκεια της θητείας τους ήταν ένας χρόνος και κατείχαν συντριπτικές αστικές και εκτελεστικές εξουσίες.
3.Στους 28 Γερουσιαστές που εκλέγονταν από την γενική συνέλευση των πολιτών
4. Στους δυο βασιλιάδες που κληρονομούσαν τον τίτλο από τους δυο βασιλικούς οίκους της Σπάρτης, οι οποίοι έλεγχαν ο ένας τον άλλον και των οποίων η στέψη έπρεπε να εγκριθεί από τη Γερουσία, τους Έφορους και την Απέλλα σε περιπτώσεις «βιολογικής» διαμάχης ή προδοσίας.

Οι βασιλιάδες ήταν αρχηγοί του στρατού, μόνο σε καιρό πολέμου, αλλά ο πόλεμος ήταν ένα ζήτημα που αποφάσιζε η συνέλευση των πολιτών και οι έφοροι και όχι κάποια στρατιωτική ελίτ ή χούντα.
Ναι, οι Σπαρτιάτες δεν φημίζονταν για τους γραπτούς ή προφορικούς τους λόγους, ούτε για το χτίσιμο σπουδαίων οικοδομημάτων, αλλά κατάφεραν να κρατήσουν την πόλη τους, δημοκρατική και ελεύθερη για περίπου 6 αιώνες.

Η Σπάρτη ήταν η μόνη πόλη και η μόνη πολιτεία, που το σύνταγμά της κατάφερε να διασφαλίσει κανονικές διαδοχικές εξουσίες χωρίς κανένα πραξικόπημα και η μόνη πολιτεία που πρόσφερε δωρεάν δημόσια παιδεία και εκπαίδευση.

Εξοχότατε,
Ελπίζουμε να καταφέρετε να επισκεφτείτε την Σπάρτη και τη μεγαλοπρεπή Βυζαντινή Καστροπολιτεία του Μυστρά, με τις όμορφες βυζαντινές εκκλησίες!

Με τις καλύτερες ευχές μου
Πέτρος Γ. Δούκας
Δήμαρχος Σπαρτιατών»


Your Excellency,
Dear President
Dear Vladimir
Hope this email finds you well!
Let me take this opportunity to clarify some issues about Sparta, and to ask you to accept The Δήμος of Sparta invitation to visit our great City with your friends and associates as our guests, and taste our hospitality and history!
Sparta was a citizens' democracy with a very progressive 'blended' constitution!
Blended meaning that it provided republican-type comfort and security and participation to all social classes!
In fact our Western democratic political heritage, the Roman and USA Constitutions, but also the UK political system with its constitutional Monarchy, its House of Lords and its House of Commons and unwritten Constitution, bear great resemblance to Lycurgus' (unwritten) Constitution of Sparta (830 BC)!
Sparta was noted for taking care of its children and the elderly!
—All Spartan kids from the age of 7, received the same tough public schooling (basic math, grammar and reading, music, dance, gymnastics and military exercises), so they would be ready to defend their freedom and their City from tyranny and foreign invaders!
—Regarding the elderly, Sparta was noted for respecting them!
• According to the historian Plutarch, sn elderly man walked in the Stadium in Olympia, where ancient Olympic Games were being held, but could not find a seat! All the young Spartans stood up and offered him their place to sit!
All the other spectators started cheering the Spartans, whereby one noted that, "we all know what is correct and virtuous, but only the Spartans practice it!
Something similar happened in Athens during the Panathinaia - only the Spartans offered their places! The Spartans were cheered and another noted, "we seem to know what is good, but we don't practice it"! [from Plutarch, The Remarkable Speeches of some Unknown Spartans, 55 - also at Herodotus 2.80, and Xenophon Lac. 6.1-4]

• The elders in Sparta had the right to reprimand any youth that was misbehaving in any way [Plut. Ancient Customs of Sparta, 8, 9, 10]
• But most importantly, the main legislative body of Sparta, was its Senate, the Council of the Elders, where to be elected by the people's assembly as senator-for-life you had to be 60-years old or over!
Regarding Kaiádas, the abysmal cave where our ancestors allegedly threw ill-born babies, it is probably a myth as no evidence exists of any deformed children being placed there! Possibly it was the place to banish prisoners of the Messinian Wars, or hard-core criminals, traitors, etc.
And today, we still have our City of Sparta program of "no Spartan without food, shelter or medicines", while providing home delivery of essential items to the elderly and the needy, and doing our best to keep coronavirus incidents at zero!!
-Your Excellency,
Sparta was actually the first-ever constitutional democracy!
Full power primarily rested with:
1. The people's General Assembly (the Apella)
2. The 5 Ephors (commissioners), who represented the dēmos (the common citizens) of Sparta and were chosen by the dēmos (probably by lot, for a single, one-year term only), with overwhelming civil and executive powers,
3. The 28 Senators elected by the people's Assembly,
4. The hereditary two kings from the two Royal houses of Sparta, who kept watch on each other (checks & balances) and whose coronation, was only subject to approval by the Senate and the ephors and the Apella only in very few cases of 'biological' dispute, or allegations of treason!
The kings were Commanders-in-Chief, only at times of war, but war was a matter to be decided by the people's assembly and the 5 ephors, and not by some military elite or junta!
Yes, the Spartans were not prolific writers or speakers, or builders of great edifices, but kept their City free and democratic for about 6 centuries - uninterrupted!
Sparta was the only city and the only State ever, whose constitution managed to ensure normal successions of power with not a single coup d' état, and the first State ever to offer free public schooling and education!
Your Excellency,
Hope you can visit Sparta and the magnificent Byzantine castle-City of Mystra, with its beautiful byzantine Churches!
Best Regards,
Petros G. Doukas, Ph.D, Econ. NYU
-Mayor of The City of Sparta.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου