Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Ο Σπυρόπουλος και πάλι στην ΠΕΛΛΑΝΑ

Ξενάγηση στην Πελλάνα με τον Θεόδωρο Σπυρόπουλο.

Την Κυριακή 7 Απριλίου  με πρωτοβουλία του συλλόγου  ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ, μέλη και φίλοι του συλλόγου μας είχαμε την ευκαιρία να παραβρεθούμε ως απλοί ακόλουθοι, στην ξενάγηση του αρχαιολογικού χώρου της ΠΕΛΛΑΝΑΣ από τον αρχαιολόγο Θεόδωρο Σπυρόπουλο.


Περιήγηση και στάση για ανάλυση ιστορικών και αρχαιολογικών θεμάτων στους χώρους της Ακρόπολις Πελλάνας  του Ανακτόρου του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης όπως επίσης στους
Θολωτούς Μυκηναϊκούς Τάφους  και στον  Βασιλικό Τάφο.
 Η εμπειρία μας μοναδική και πολύτιμη,  να μας συνοδεύει ο αρχαιολόγος και ανασκαφεύς Θεόδωρος Σπυρόπουλος, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Να απευθύνουμε συγχαρητήρια στον Σύλλογο ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ ( http://dionysosenpeiraiei.blogspot.com/ ) για την πολύ σημαντική εκδήλωση που πραγματοποίησε
στην Λακωνία.

Το 1926 είχαν ανασκαφεί δύο μικροί σχετικά θαλαμωτοί, λαξευτοί τάφοι στη θέση "Σπηλιές" από τον αρχαιολόγο Θ. Καραχάλιο. Λάξευμα θολόσχημο είχε καθαρισθεί στη δεκαετία του 1970 από τον Γ. Σταινχάουερ στην ίδια θέση. Οι μεγάλοι θολωτοί τάφοι και τα προϊστορικά λείψανα στην Ακρόπολη της Πελλάνας αποκαλύφθηκαν στις ανασκαφές του Δρα Εφόρου Θ. Σπυρόπουλου από το 1980-1995. Έχει γίνει μελέτη στερέωσης και στέγασης του μεγάλου θολωτού τάφου από τη Διεύθυνση Αναστηλώσεως Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά το έργο δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί. 

Τα σημαντικότερα Μνημεία του Αρχαιολογικού Χώρου είναι:
- Νεκροταφείο θολωτών λαξευτών τάφων της μυκηναϊκής περιόδου, στη θέση "Σπηλιές". Ο μεγαλύτερος κατασκευάσθηκε στα πρώιμα μυκηναϊκά χρόνια (1500 π.Χ. περίπου) και έχει θόλο διαμέτρου 10 μέτρων. Είναι ασφαλώς βασιλικος τάφος. 

- Η Ακρόπολη της Πελλάνας, στην οποία διακρίνονται λείψανα τείχους των ελληνιστικών χρόνων και κατάλοιπα των χρόνων της Φραγκοκρατίας. 

- Ακρόπολη της Πελλάνας στο λόφο "Παλαιόκαστρο", όπου πρόσφατες ανασκαφές του Θ. Σπυρόπουλου, έφεραν στο φως λείψανα κατοίκησης των πρωτοελλαδικών χρόνων (2.500 π.Χ. περίπου), στην κορυφή της Ακρόπολης (ίσως κάποιο ανακτορικό κτίσμα). Στο πρώτο άνδηρο μετά την κορυφή, ανατολικά, αποκαλύφθηκε ένας τύμβος, προερχόμενος μάλλον από ομάδα τύμβων, της πρωτοελλαδικής περιόδου, περιβαλλόμενος με λίθινη κρηπίδα. Επιτόπου βρέθηκαν ταφές και αποθέτης. Στη νότια πλαγιά του λόφου αποκαλύφθηκε τμήμα οικισμού μυκηναϊκών και ελληνιστικών χρόνων. Μνημειώδης δρόμος, πλακόστρωτος, μυκηναϊκών χρόνων με μεταγενέστερες συντηρήσεις οδηγεί από τις ανατολικές υπώρειες της ακρόπολης στην κορυφή ή σε άλλη θέση του λόφου, όπου αναμένεται σημαντικό κτίσμα, πιθανώς, το Μυκηναϊκό ανακτορο της περιοχής. 



Ο ανασκαφέας κ Θ. Σπυρόπουλος υποστηρίζει ότι η Πελλάνα είναι η Ομηρική πόλη Λακεδαίμων, στην οποία είχαν τα ανάκτορά τους ο Μενέλαος και η Ελένη.

ΠΗΓΗ Υπουργείο Πολιτισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου