Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

«Αρχαία Ελληνική Τέχνη στα Μουσεία του Κόσμου»

ΕΚΘΕΣΗ «Αρχαία Ελληνική Τέχνη στα Μουσεία του Κόσμου»
 
Τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων με τίτλο: «Αρχαία Ελληνική Τέχνη στα Μουσεία του Κόσμου», της εικαστικού Μαρίας Ηλιοπούλου πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022, στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κουρής», της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης (Λεωφόρος Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου). Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μέσω των έργων της Μαρίας μια μοναδική ξενάγηση στην Αρχαία Σπάρτη, και σε άλλες περιοχές της αρχαίας Ελλάδας (Τάραντα, Κρήτη, Αττική, Κύπρου…).
Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιαστούν συγκεντρωμένα λακωνικά έργα τα οποία εκτίθενται σε διάφορα μουσεία του κόσμου αλλά και στην Ελλάδα, προκειμένου έτσι να αναδειχτεί η καλλιτεχνική δημιουργία που έλαβε χώρα στην αρχαία Σπάρτη και γενικότερα στη Λακωνία, και να γίνει κατανοητό ότι η Σπάρτη ήταν ένα ‘’Παγκόσμιο Κέντρο Πολιτισμού, - μια Πρωτεύουσα’’ της τότε εποχής, με ιδιαίτερες καλλιτεχνικές δημιουργίες και όχι όπως από πολλούς παρουσιάζεται μόνο ως ‘’πολεμική μηχανή’’.

Η δημιουργία ενός διάλογου του ‘’σήμερα με το παρελθόν’’ μέσα από τις παραστάσεις, τις γραμμές, τα σχέδια, τα γεωμετρικά σχήματα τις μορφές των καταπληκτικών έργων της Μαρίας, έδωσε τη δυνατότητα στους επισκέπτες να κατανοήσουν το μέγεθος της λακωνικής δημιουργίας και τέχνης.
Επίσης η αξιόλογη αυτή έκθεση μπορεί να αποτελέσει ένα συμπληρωματικό εργαλείο της διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας - ιδιαίτερα της τοπικής - μέσα από επισκέψεις μαθητών των σχολείων της Σπάρτης.


Τέλος, ο επιμελητής της έκθεσης κ Χρήστος Π. Πλειώτας κατά τη διάρκεια της ξενάγησης τόνισε: ότι «επειδή στην τέχνη δεν υπάρχει χρόνος, παρελθόν ή μέλλον - όπως έλεγε και ο Πικάσο -, τα εμπνευσμένα έργα που αναβιώνει η Μαρία μαζί με την ιστορία τους, όντας πιο ζωντανά από ποτέ αποκαλύπτουν πραγματικά έναν άλλο μαγικό κόσμο και μέσω αυτών σε καλούν σε ένα μοναδικό ταξίδι μυθολογίας, κοινωνιολογίας, ιστορίας, τέχνης, πολιτισμού, …!!!

Αξίζει λοιπόν να επισκεφθείτε την έκθεση της Σπαρτιάτισσας εικαστικού Μαρίας Ηλιοπούλου, στον πανέμορφο χώρο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, που διοργανώνει το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης.
 
Την Έκθεση επισκέφθηκαν: η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος κα Πρέβα Ευγενία, ο τέως Δήμαρχος Σπάρτης κ Βαλιώτης Ευάγγελος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: κ Κουρεμπής Γεώργιος και κ Μαντζουράνης Ιωάννης και ο κ Olivier Castelli - υπεύθυνος του Spartan.
Ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ κ Νεοκλής Κρητικός απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα δηλώνοντας ότι με μεγάλη χαρά θα επισκεφθεί την έκθεση μετά την λήξη του συνεδρίου και την επάνοδό του από την Κύπρο.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί έως στις 11 Δεκεμβρίου 2022. Είναι επισκέψιμη: α) όλες τις ημέρες της εβδομάδας από ώρα: 18:00 έως 21:00 και β) τις ημέρες: Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη το πρωί από ώρα: 10:00 έως 13:00.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου